Dr. Fehér Andrea

fog- és szájbetegségek szakorvosa, fogszabályozó szakorvos

A fogszabályozásról

Mindenki szeretne szép, szabályosan álló fogakat, mely önbizalmat, magabiztosságot ad. A szabályos fogazat azonban nem csupán esztétikai szempontból fontos. Az alsó és felső fogsor szabályos érintkezése nélkülözhetetlen a tökéletes rágáshoz. A fogazati rendelle­nességek káros következményekkel járnak, melyek egy része idővel visszafordíthatatlan­ná válik.

A torlódott fogakat nehéz, sokszor lehetetlen tisztítani, így könnyen elromlanak, könnyebben képződik rajtuk fogkő ami a fogágyra van káros hatással.

A harapási rendellenességek esetén (nyi­tott harapás, mélyharapás, kereszthara­pás) az alsó és felső fogsor fogai szabály­talanul érintkeznek egymással, egyes fo­gak, fogcsoportok kóros erőket közvetítenek az őket tartó csontra, ami ennek következté­ben károsodhat.

A fogazati rendellenességek egy része öröklött, de nagyon sok gyermeknek vannak rossz szokásai (cumizás, ujjszopás, ajakrágcsálás stb.) melyekkel mesterségesen alakít ki sza­bálytalanul álló fogakat.

A fogszabályozás célja nem csupán a ’fogegyenesítés’, hanem az alsó és felső fogsor szabályos érintkezésének biztosítása, vagyis a rágás lehetővé tétele. Ezért nagyon fontos a korai felismerés, u­gyanis kisgyermekkorban az úgynevezett vegyes fogazati időszak­ban még az állcsontok, állcsont izületek fejlődése és növekedésének iránya is befolyá­solható megfelelő kivehető készülékekkel. Ezek a készülékek segítenek a rossz szoká­sokról leszokni, tágítják a fogívet, az állcsontokat beállítják a helyes pozícióba.

Sok esetben egy idejében adott kivehető készülékkel meg lehet előzni egy későbbi rögzített készülékes kezelést, vagy annak idejét le lehet rövidíteni. Ezekhez a kezelésekhez a legideálisabb a 6-10 éves kor. Amikor a gyermek leváltotta az összes tejfogát maradóra, a rögzített fogszabályozók kerülnek előtérbe.

Azonban a felnőtteknek sem kell elkeseredni, mert a mai tudásunkkal és eszköztárunkkal nincs a fogszabályozás­nak felső korhatára, így arra biztatok mindenkit aki sze­retne harmonikus mosolyt hogy bátran keressen fel egy fogszabályozó szakorvost. Természetesen itt már csak a rögzített készülékes kezelés jöhet szóba, de vannak nagyon szép esztétikus készülékek (porcelán, zafír) és a kezelés csak kb. másfél évig tart, utána viszont egy életen át magabiztosan mosolyoghatnak.